Kamp organiseren? 5 tips voor eindeloos veel fun!

woensdag 14 juli 2021

Het organiseren van een kamp, of dat nou voor een basisschool, de scouting of het voetbalteam is, kan voelen als veel werk. Er moet aan veel dingen worden gedacht wanneer je met een groep kinderen de hort op gaat en je wilt vooral dat ze het allemaal naar hun zin hebben. In dit artikel delen wij van Gaaf! Verhuur onze beste tips voor een fantastisch kamp. Als je gebruik maakt van onderstaande ideeën wordt het kamp organiseren een eitje en wordt het voor de deelnemers hoe dan ook een kamp om nooit meer te vergeten. 

1.   Begin meteen al met een goede sfeer

Het kamp start niet pas op de locatie zelf: ook de weg ernaar toe is onderdeel van het kamp. Zet de juiste toon dus al direct tijdens de busreis naar de locatie toe! Kies bijvoorbeeld voor een leuke busbingo waar geweldige prijzen te winnen zijn (zoals een tegoedbon voor het opblazen van een luchtbed, of een ijsje). 

2.   De kamplocatie kan een kamp maken of breken

De locatie van het kamp maakt veel uit. Het kan zijn dat je al jaren naar dezelfde locatie gaat en het hier goed naar je zin hebt. Maar blijf rondkijken! Een ideale locatie past goed bij je groepsgrootte en budget en biedt ook voldoende opties bij slecht weer. Dingen die het kamp nog veel leuker kunnen maken zijn bijvoorbeeld een speciale plek voor een goed kampvuur of een lekkere barbecue, mooie natuur zoals een bos met veel rotspartijen of een vervallen ruïne waar een spannend spel gespeeld kan worden. 

3.   Zorg voor een spectaculaire spelactiviteit 

Uiteraard heb je een bomvol programma met sport en spel. Zorg ook voor genoeg rustmomenten en ruimte voor ontspanning. Om het kamp fantastisch te maken zorg je dat er een spectaculaire kampactiviteit is waar iedereen naar uitkijkt, zoals uitgebreid levend stratego, of een dropping. Je kunt ook een attractie huren, zoals een buikschuifbaan of een stormbaan, als te gekke afsluiter van het kamp.  

4.   Maak het eten leuk 

Op kamp ben je als organisatie verantwoordelijk voor drie gezonde kampmaaltijden en lekkere tussendoortjes. Zorg ervoor dat de kinderen ook hier enthousiast mee aan de slag gaan en zorg ook voor genoeg lekkers. Laat ze bijvoorbeeld marshmallows roosteren boven het vuur of laat verschillende groepjes een taart bakken en versieren – Heel Holland Bakt is er niets bij! Spreek van tevoren goed af of kinderen zelf snacks mogen meenemen. Kan leuk zijn, maar het kan ook veel ongelijkheid veroorzaken. 

5.   Ook de organisatie moet lol hebben! 

Deze laatste tip wordt misschien wel het vaakst vergeten wanneer mensen een kamp organiseren. Het is gemakkelijk om het hele kamp in het teken van de kinderen te zetten, maar vergeet niet dat zij beïnvloed worden door een enthousiaste leiding. Wanneer je als organisatie ook plezier uitstraalt wordt het kamp stukken beter. Vergeet zelf dus zeker niet te genieten en doe lekker mee met alle verkleedpartijen en neem fanatiek deel aan de verschillende spellen die jullie hebben bedacht. Zo trek je de rest van de groep met je mee.

Op zoek naar meer tips voor het organiseren van een fantastisch kamp? Neem dan vooral contact met ons op. Wij lopen graag met jou de mogelijkheden door! 

Terug naar het nieuwsoverzicht