4 keer de leukste spellen voor een sportdag op de basisschool

dinsdag 10 mei 2022

sportdag

Veel kinderen kijken ernaar uit: de sportdag! Het is de dag waarop zij mogen kennismaken met een nieuwe sport en in teamverband gaan strijden om de winst. Maar bovenal betekent het een dag vol lol en plezier. Wil jij een onvergetelijke sportdag organiseren op de basisschool en ben je op zoek naar inspiratie? Wij zetten de leukste spellen voor een sportdag voor je op een rij!

2 leuke sportdag spellen voor de basisschool onderbouw

Vergeet dat ouderwetse potje korfballen, voetballen of volleyballen: de kinderen hebben dit waarschijnlijk al meerdere malen gespeeld tijdens gymles of krijgen de kans tijdens een sportdag op de sportvereniging. Ga je een sportdag op de basisschool organiseren? Pak het dan eens anders aan! Met vernieuwende sportdag spellen is de aandacht van de kinderen direct gevestigd en is een succesvolle dag gegarandeerd! Wat dacht van deze opties:

1. Spetter, spatter, spater… lekker in het water!

Zodra er water in het spel is, zijn de meeste kinderen meteen enthousiast. Een sportdag wordt vaak georganiseerd op mooie, zomerse en warme dagen. Er is geen kind dat niet mee wil doen aan lekkere verkoelende sportdag spellen. Win-win! Maar welke spellen zijn geschikt voor een sportdag? Eigenlijk kun je ieder traditioneel spel gebruiken, als je hier maar water aan toevoegt. Bouw bijvoorbeeld een blikkentoren zoals je die van de kermis kent. In plaats van met een bal te gooien, schieten de kinderen de blikken om met een waterpistool. Voor gegarandeerd succes, kun je ook een complete waterattractie huren. Dat scheelt jou een hoop gezeul met water en attributen!

2. Oude sportdag spellen in een modern jasje

Oude sportdag spellen ouderwets? Dacht het niet! Populaire spellen voor een sportdag, zoals ringwerpen, spijkerpoepen en koekhappen, zijn een dankbare bron van inspiratie. Je kunt ze namelijk heel gemakkelijk in een modern jasje steken! Geef er een leuke twist aan. Laat de kinderen bijvoorbeeld zaklopen in een dichtgenaaide jurk, ringwerpen op een cactus, koekhappen tijdens een reactiespel of sjoelen in een bak met L-shape. Verhalen over deze sportdag zullen nog lang de ronde doen! 

2 toffe spellen om te spelen op een sportdag voor de bovenbouw

Hoewel de vorige spellen geschikt zijn voor een sportdag voor alle klassen vanaf groep 3, werkt het vaak goed om voor de bovenbouw sportdag spellen met meer uitdaging te verzinnen. Kids in groep 6, 7 en 8 hebben een betere motoriek en veel adrenaline! Je kunt de spellen voor een sportdag hier prima op aanpassen. Kijk maar eens naar onderstaande ideeën: 

1. Stormen over een onvergetelijke baan

Het is spannend, het is moeilijk en je moet goed samenwerken: op een stormbaan komt alles wat je als leerkracht (een leerling) in een sportdag zoekt samen! Stormbanen zijn er in allerlei soorten, vormen en maten. In plaats van de traditionele stormbaan in de kleuren rood, groen, geel en blauw (overigens niet minder leuk!), zijn er tegenwoordig ook stormbanen in leuke thema’s. Stormen jouw bovenbouw kids straks door sportdag spellen in de Jungle, in een kasteel of in een echte Western filmset?

2. The sky is the limit!

Wil je de kinderen dit jaar een écht spannende sportdag laten beleven? Plaats dan een metershoge klimwand! Kinderen leren hierdoor op een veilige manier, maar vooral spelenderwijs kennismaken met hun grenzen. Hoewel dit echt een sportdag spel voor de bovenbouw is, is het 100% veilig. De kinderen zitten vast in een tuigje en er wordt een zachte mat onder de klimwand gelegd om een eventuele val van kleine hoogte te breken. Dus: veiligheid gegarandeerd, en succes verzekerd!

Heb je een vraag naar aanleiding van bovenstaand artikel of kunnen wij je helpen bij de organisatie van de sportdag op jullie basisschool? Neem vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag!

Terug naar het nieuwsoverzicht